Ευαίσθητα Δόντια

Πολλοί από εμάς έχουν έρθει αντιμέτωποι είτε με ένα χρόνιο, είτε με ένα παροδικό πρόβλημα ευαισθησίας δοντιών. Η ευαισθησία αυτή μπορεί να παρουσιάζεται τόσο στα πρόσθια, όσο και στα οπίσθια δόντια, μετά από επίδραση ερεθισμάτων όπως το παγωμένο, το γλυκό και το ξινό.

Η ευαισθησία των δοντιών σε αυτά τα ερεθίσματα, μπορεί να σημαίνει τερηδόνα, κάταγμα δοντιού, υφίζηση των ούλων και αποκάλυψη μέρος της ρίζας του δοντιού, διάβρωση, ακόμα και απόσπαση της οδοντικής ουσίας από το αυχενικό τμήμα του δοντιού. Μία επίσκεψη στον οδοντίατρο, είναι δυνατό να διαλευκάνει την αιτία της ευαισθησίας και την επίλυσή της.

Τί συμβαίνει όμως, όταν τίποτα από τα πιο πάνω δεν υφίσταται, αλλά η ευαισθησία υπάρχει και επιμένει;

Αν αποκλείσετε με τον οδοντίατρό σας όλα τα πιο πάνω, τότε η ευαισθησία που νιώθετε οφείλεται στην οδοντινική υπερευαισθησία, μία κατάσταση που οφείλεται στην αποκάλυψη της οδοντίνης. Η οδοντίνη έχει μικρούς πόρους, τα οδοντινοσωληνάρια, που περιέχουν τις απολήξεις των νεύρων του δοντιού και υγρό. Όταν ένα ερέθισμα δράσει σε αυτά τα σωληνάρια, προκαλεί μετακίνηση του υγρού με αποτέλεσμα να ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις. Για αυτό και αντιλαμβάνεστε  δυνατό πόνο ή δυσφορία.

Η αιτίες της κατάστασης αυτής μπορεί να είναι:

  • Τραυματικό βούρτσισμα των δοντιών
  • Υποχώρηση των ούλων
  • Αποτριβή των δοντιών λόγω βρυγμού ή κακής  χρήσης τους
  • Το νεαρό της ηλικίας (μεγαλύτερος πολφικός θάλαμος, με περισσότερες νευρικές απολήξεις)

Για να παρέλθει η ευαισθησία των δοντιών, πρέπει πρώτα να γίνει άρση του αιτιολογικού παράγοντα. Έπειτα, επιβάλλεται επιμελημένη στοματική υγιεινή και τακτική φθορίωση στον οδοντίατρο. Είναι ακόμα πιθανό να τοποθετηθεί στα δόντια συγκολλητικός παράγοντας, που μειώνει τη διάδοση των ερεθισμάτων στα οδοντινοσωληνάρια και άρα μειώνεται το αίσθημα της ευαισθησίας. Επίσης, επικουρικά μέσα στοματικής υγιεινής, όπως οδοντόκρεμες με απευαισθητοποιητικούς παράγοντες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι δυνατό να βοηθήσουν στη μείωση της οδοντικής ευαισθησίας. Στην περίπτωση οδοντικής ευαισθησίας λόγω του νεαρού της ηλικίας του ατόμου, με τις πιο πάνω ενέργειες, καταπραΰνονται τα συμπτώματα και παρέρχονται σταδιακά.

Η ευαισθησία των δοντιών προλαμβάνεται, με σωστή στοματική υγιεινή, τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, επίλυση όλων των οδοντικών προβλημάτων και επαρκή πρόληψη φθορίου.

Τέλος, είναι δυνατό μετά από την εφαρμογή λευκαντικών παραγόντων στα δόντια, να εμφανιστεί οδοντική ευαισθησία, έντονη τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την εφαρμογή και πιο ήπια αργότερα.  Άτομα που εμφανίζουν ευαισθησία πριν την εφαρμογή λεύκανσης πρέπει να είναι προετοιμασμένα ότι είναι δυνατό να επιδεινωθεί μετά το τέλος της λεύκανσης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει το πρόβλημα να συζητηθεί με τον θεράπον οδοντίατρο και να ξεκινήσει η θεραπεία της οδοντικής ευαισθησίας πριν την εφαρμογή της λεύκανσης μέχρι και το πέρας του φαινομένου. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Αντιμετωπίζεται όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση και ο ασθενής πρέπει να είναι σίγουρος ότι τα συμπτώματα θα παρέλθουν πλήρως και σύντομα.