10+1 Tips για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο

«Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» και «το όμορφο χαμόγελο είναι ο καθρέφτης της υγείας, της χαράς και της ευτυχίας». Τί πρέπει να κάνουμε όμως, για να έχουμε ένα όμορφο χαμόγελο που μαγνητίζει τα βλέμματα;

#1 Βουρτσίζετε τα δόντια σας επιμελώς, 2 φορές την ημέρα, με μία καλής ποιότητας οδοντόβουρτσα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας. Μην ξεχνάτε την καθημερινή χρήση του οδοντικού νήματος.

#2 Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης. Φροντίστε να καταναλώνετε όση ζάχαρη θέλετε εφάπαξ κάθε μέρα και μετά να βουρτσίζετε προσεκτικά τα δόντια σας, για αποφυγή δημιουργίας τερηδόνας. Αν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε άμεσα, καταφύγετε στο μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη, για περιορισμένο χρονικό διάστημα (γύρω στα 10 λεπτά).

#3 Μην υπερβάλλετε με την κατανάλωση φρούτων και όξινων χυμών. Τα οξέα των φρούτων (π.χ λεμόνι, πορτοκάλι κλπ) σε μεγάλες ποσότητες και συχνή κατανάλωση, προκαλούν διαβρώσεις στις επιφάνειες των δοντιών (καταστροφή της οδοντικής ουσίας) με αποτέλεσμα να χαλά η αισθητική τους εικόνα. Σε περίπτωση κατανάλωσης, ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό και βουρτσίστε μετά από μισή ώρα.

#4 Περιορίστε την κατανάλωση τροφών και ποτών που χρωματίζουν τα δόντια. Ο καφές, το κάπνισμα, το τσάι και το κόκκινο κρασί είναι οι κατεξοχήν  παράγοντες εναπόθεσης χρωστικών στις οδοντικές επιφάνειες.

#5 Kαταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γάλα, τα τυροκομικά προϊόντα, τα φασόλια, τα αμύγδαλα, το γάλα σόγιας και ο σολομός, όπως επίσης φρούτα, λαχανικά και κόκκινο κρέας.

#6 Μπορείτε να τονίσετε τα όμορφα σας δόντια και να ανανεώσετε το χαμόγελό σας με την τεχνική της οδοντικής λεύκανσης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα, το χρώμα των δοντιών σας θα γίνει λευκότερο και το χαμόγελό σας πιο νεανικό και ελκυστικό.

#7 Και επειδή σε ένα χαμόγελο δε φαίνονται μόνο τα δόντια, αλλά και τα ούλα, φροντίστε να κρατάτε τα ούλα σας σε υγιή κατάσταση. Η ουλίτιδα, λόγω κακού καθαρισμού των ούλων, έχει σαν αποτέλεσμα ούλα πιο κόκκινα, διογκωμένα, που αιμορραγούν και προκαλούν πόνο. Σε περιπτώσες όπου η ουλίτιδα παραμένει αθεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, με αποτέλεσμα την απώλεια των ούλων και την αποκάλυψη τμήματος της ρίζας των δοντιών, με αποτέλεσμα την αυξημένη κινητικότητά τους και τέλος την απώλειά τους. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα αντιαισθητικό χαμόγελο.

#8 Σε περιπτώσεις κακοσμίας στόματος, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας και ελέγξτε για τυχόν χαλασμένα δόντια, σφραγίσματα, κακές ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) και παλιές στεφάνες (καπάκια) που πρέπει να επαναληφθούν. Αν παρόλα αυτά η κακοσμία επιμένει, διερευνήστε το ενδεχόμενο συστηματικών νοσημάτων (π.χ σακχαρώδης διαβήτης, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πυώδεις αμυγδαλές, λήψη φαρμάκων που προκαλούν τη δυσοσμία).

#9 Ένας όμορφος πίνακας, με μία άσχημη κορνίζα, παύει να είναι τόσο όμορφος. Μπορείτε να τονίσετε το χαμόγελό σας, αν και τα χείλη και το δέρμα που τα περιβάλλει είναι επίσης όμορφα. Σε περιπτώσεις ρυτιδών πάνω από τα χείλη και έντονων ρινοχειλικών αυλάκων, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως, που εφαρμόζονται από το δερματολόγο ή τον πλαστικό χειρουργό σας, απαλύνουν τις ρυτίδες αυτές και δίνουν πιο νεανική όψη στα χείλη και το χαμόγελο.

#10 Αν στα πρόσθια δόντια σας που φαίνονται όταν χαμογελάτε, έχετε συνωστισμό, κενά ή ακόμα και σφραγίσματα των οποίων το χρώμα αλλάζει με το χρόνο, μπορείτε να προβείτε σε τοποθέτηση όψεων πορσελάνης (veneers). Αυτή είναι μία μακροπρόθεσμη λύση η οποία σας προσφέρει το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσαστε.

#11 Μην αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας. Επίσκεψη και λεπτομερής καθαρισμός ανά εξάμηνο, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του στόματος. Προλαμβάνουν τις νόσους του στόματος και επιλύουν τυχόν προβλήματα στο αρχικό τους στάδιο, χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία και κόστος.