Μήπως σφίγγετε τα δόντια;

Τα τελευταία χρόνια, οι κλινικοί οδοντίατροι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ολοένα και περισσότερους ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα από το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Μήπως είστε και εσείς ένας από αυτούς;

Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών ονομάζεται βρυγμός (bruxism) και είναι μία παθολογική κατάσταση, με κύρια αιτία το άγχος και το στρες. Είναι μία από τις «νόσους» της σύγχρονης εποχής. Στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται και άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι κακές προσθετικές εργασίες, σφραγίσματα, πόνος στα δόντια κλπ.

Ο βρυγμός συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια του βραδiνού ύπνου, ασυναίσθητα. Μπορεί όμως να γίνεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ακόμα πιο καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Αν παρατηρείτε να σπάζουν και να επιπεδώνονται τα δόντια σας, να σπάζουν σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες, υφιζήσεις ούλων, αναίτιους πόνους σε διάφορες περιοχές του στόματος, έντονους πονοκεφάλους, πόνους στην περιοχή του αυτιού, παρατεταμένη κούραση, ακόμα και περιορισμένη διάνοιξη του στόματός σας, τότε μην αμελείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο!

Ένας έμπειρος, σε θέματα βρυγμού, οδοντίατρος, είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να σας προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία.

Η θεραπεία στηρίζεται κυρίως σε 2 βασικούς άξονες:

  • Προσπάθεια αποβολής του άγχους και στρες από την καθημερινότητα
  • Κατασκευή και χρήση ενός εξατομικευμένου, σκληρού, ακρυλικού, ενδοστοματικού νάρθηκα, που θα εφαρμόζεται στα δόντια κατά τη διάρκεια του βραδυνού ύπνου και θα αποτρέπει την επαφή των δοντιών μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, τα δόντια δεν θα καταστρέφονται πλέον, οι μύες θα χαλαρώσουν και εσείς θα είστε πιο χαλαροί και χαρούμενοι!