Κάπνισμα και Στοματική Υγεία

Το κάπνισμα θεωρείται αιτία πρόκλησης πολλών καρδιαγγειακών αλλά και αναπνευστικών προβλημάτων. Όσο αφορά τη στοματική υγεία, το κάπνισμα σε κάποιες από τις νόσους θεωρείται αιτιολογικός παράγοντας και σε κάποιες άλλες απλά επιβαρυντικός.

Σχετικά με την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, το κάπνισμα δεν είναι αιτιολογικός τους παράγοντας. Είναι νόσοι οι οποίοι εμφανίζονται και σε μη καπνιστές. Στους καπνιστές όμως, πιθανόν η κλινική τους μορφή να είναι εντονότερη, να επιμένουν περισσότερο και η επούλωση μετά τη θεραπεία να καθυστερεί.

Επίσης, οι καπνιστές μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη επούλωση μετά από χειρουργεία και εξαγωγές, καθώς και μειωμένη οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων.  Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητο να διακοπεί, ή τουλάχιστον να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο το κάπνισμα καθόλη τη διάρκεια της επούλωσης μετά από τα χειρουργεία.

Παράλληλα, στους καπνιστές παρατηρούνται έντονες εναποθέσεις χρωστικών στις οδοντικές επιφάνειες, κακοσμία στόματος και αλλοίωση του χρώματος του υλικού των σφραγισμάτων σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι στους μη καπνιστές.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι οι κακοήθεις και οι προκαρκινικές βλάβες που είναι δυνατό να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότηττα των ασθενών. Σε αυτές τις βλάβες, ο συνδυασμός καπνού και αλκοόλ είναι ακόμη πιο επικίνδυνος. Οι συχνότερες από τις βλάβες αυτές είναι η λευκοπλακία και η νικοτινική στοματίτις. Ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στη στοματική κοιλότητα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κάπνισμα, είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.