FAQs

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ

Κάθε πόσο πρέπει να πηγαίνω στον οδοντίατρο μου;

Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του για τον καθιερωμένο έλεγχο και καθαρισμό ανά εξάμηνο. Αν όμως νιώθει ενόχληση ή πόνο ή αν θεωρεί ότι πρέπει να προβεί σε καθαρισμό, τότε μπορεί να επισκεφθεί τον οδοντίατρό του γρηγορότερα του 6μήνου. Ασθενείς με έντονο πρόβλημα ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας και πολυτερηδονισμού χρειάζεται να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους συχνότερα, ενώ ασθενείς με άριστη στοματική υγεία και υγιεινή, είναι δυνατό να επισκέπτονται αραιότερα τον οδοντίατρο, ποτέ όμως λιγότερο από μία φορά τον χρόνο. Η συχνότητα των επισκέψεων, ρυθμίζεται από τον οδοντίατρο, με βάση τις ανάγκες του ασθενή.

Γιατί πρέπει να αλλάξω τα παλιά μαύρα σφραγίσματά μου με αντίστοιχα άσπρα;

Τα τελευταία χρόνια, συστήνουμε να αντικαθιστόνται τα μαύρα σφραγίσματα, ή αλλιώς σφραγίσματα αμαλγάματος, με αντίστοιχα άσπρα, για περισσότερη αισθητική και αρμονία με τα υπόλοιπα δόντια. Επίσης, τα μαύρα σφραγίσματα, πρέπει να αντικαθιστόνται όταν τα όριά τους είναι σπασμένα, όταν προκαλούν μεταλλική γεύση στον ασθενή, όταν είναι πολλά σε αριθμό και πριν προκαλέσουν στο δόντι την χαρακτηριστική εικόνα «γκριζαρίσματος».
Το αποτέλεσμα της αντικατάστασής τους, είναι πάντα όμορφο και εκπλήσσει ευχάριστα τον ασθενή.

Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου μετά από κάθε γεύμα;

Η οδοντική μικροβιακή πλάκα για να καταστεί τερηδονογόνος απαιτεί χρόνο γύρω στις 24 ώρες. Για να αποφύγουμε την τερηδονογόνο δράση της αρκεί να ασκούμε επιμελημένη στοματική υγιεινή 2 φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βουρτσίζουμε όλο το φραγμό πρωϊ και βράδυ, με φθοριούχο οδοντόκρεμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ των γευμάτων, μπορούμε να καταναλώνουμε με φειδώ καραμέλες χωρίς ζάχαρη.

Τα ούλα μου αρχίζουν και υποχωρούν. Τι να κάνω;

Τα ούλα υποχωρούν, εμφανίζουν υφιζήσεις δηλαδή, κυρίως λόγω περιοδοντίτιδας, έντονου τραυματικού βουρτσίσματος, αλλά και λόγω τραυματικής σύγκλεισης και βρυγμού. Δυστυχώς, η απώλεια των μαλακών ιστών-ούλων δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Είναι όμως δυνατή η διακοπή της εξέλιξης του προβλήματος, με άρση των αιτιολογικών του παραγόντων.

Πρέπει να χρησιμοποιώ καθημερινά στοματικό διάλυμα;

Τα στοματικά διαλύματα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο δεν απομακρύνουν την πλάκα και τα μικρόβια, ούτε βοηθούν στη θεραπεία της ουλίτιδας και στη μείωση της τερηδόνας. Ο ρόλος τους είναι καθαρά επικουρικός. Κυρίως προσφέρουν αίσθημα δροσερής αναπνοής. Καλύτερα να μη χρησιμοποιούνται καθημερινώς, γιατί η τακτική και μακροχρόνια χρήση τους δημιουργεί προβλήματα, όπως χρωστικές στα δόντια, αλλοίωση γεύσης κλπ. Τα στοματικά διαλύματα με φαρμακευτικές ουσίες (χλωρεξιδίνη), χορηγούνται από τον οδοντίατρο σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις, με φειδώ και όχι για μακροχρόνια χρήση.

Πίνω χυμό όξινων φρούτων πολύ τακτικά και παρατηρώ ότι ξεκινούν τα δόντια μου να καταστρέφονται. Τι πρέπει να κάνω;

Είναι γεγονός ότι τα οξέα που προσλαμβάνονται με τους χυμούς των όξινων φρούτων, αλλά και με τα ανθρακούχα αναψυκτικά καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυχενικές διαβρώσεις. Πολύ συχνά οι διαβρώσεις αυτές προκαλούν ευαισθησία, κακή αισθητική στο χαμόγελο και τερηδονίζονται πολύ εύκολα. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό, πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση των όξινων ποτών και τροφών. Επίσης, πρέπει μετά την κατανάλωσή τους να ξεπλένεται το στόμα με άφθονο νερό και έπειτα από μισή ώρα να βουρτσίζεται επιμελώς όλος ο φραγμός. Οι αυχενικές διαβρώσεις πρέπει να εμφράσσονται είτε με ρητίνη, είτε να τοποθετούνται στα δόντια όψεις πορσελάνης, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι τροφές πρέπει να καταναλώνω για γερά και δυνατά δόντια;

Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη (μέλι, μαρμελάδες, καραμέλες, σοκολάτες) αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας που καταστρέφει τα δόντια. Επίσης, τροφές πλούσιες σε οξέα (χυμοί, εσπεριδοειδή) και αναψυκτικά με ανθρακικό, καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Για αυτό προτείνεται τέτοιου είδους τροφές να καταναλώνονται με φειδώ, αμέσως μετά να ξεπλένεται το στόμα με νερό, και μετά την πάροδο μισής ώρας, να βουρτσίζονται επιμελώς τα δόντια. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κάνουν τα δόντια γερά και τα ούλα υγιή. Οι τροφές που προτείνονται είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, κόκκινο κρέας, και γλυκά με γλυκαντικές ουσίες όπως σακχαρίνη, ξυλιτόλη, σορβιτόλη.

Πότε πρέπει να επισκεφθεί πρώτη φορά το παιδί μου τον οδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο επιβάλλεται να γίνει πριν την ηλικία των 2 ετών, ηλικία που ολοκληρώνεται ο νεογιλός φραγμός. Σε αυτή την επίσκεψη, γίνεται η πρώτη επαφή του παιδιού με το χώρο του οδοντιατρείου, τα μηχανήματα, ακόμα και τον ίδιο τον οδοντίατρο. Η στενή συνεργασία οδοντιάτρου-γονέα είναι απαραίτητη, για να διαπιστωθεί η σωστή ανατολή των νεογιλών δοντιών, η υγεία τους αλλά και η σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού όσο αφορά τη στοματική υγεία και υγιεινή.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδοντόκρεμα που πρέπει να χρησιμοποιώ;

Το πιο σημαντικό κομμάτι για την αντιμετώπιση των στοματικών προβλημάτων, είναι η σωστή στοματική υγιεινή και θεραπεία από τον οδοντίατρο. O ρόλος της οδοντόκρεμας είναι επικουρικός. Οδοντόκρεμες με φθόριο είναι απαραίτητες όχι μόνο για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες, αλλά και για όλο τον πληθυσμό. Αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι και νόσοι, μπορεί να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες οδοντόκρεμες, πάντα όμως υπό τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Πρέπει πάντα να γίνεται εξαγωγή των φρονιμιτών;

Οι φρονιμίτες, ή αλλιώς τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα μετά την ενηλικίωση. Δεν υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, ενώ σε κάποιους άλλους μπορεί να υπάρχουν λιγότεροι από 4. Όταν αυτοί ανατέλλουν στη σωστή θέση στον οδοντικό φραγμό, δεν προκαλούν πόνο, συνωστισμό και δεν είναι τερηδονισμένοι, μπορούν να διατηρηθούν στο στόμα. Αν παραμένουν έγκλειστοι ή ημι-έγκλειστοι και προκαλούν πόνο, σπρώχνουν τα υπόλοιπα δόντια και δεν επιτρέπουν τη στοματική υγιεινή στην περιοχή, τότε πρέπει να αφαιρούνται όσο το δυνατό πιο σύντομα.