Προληπτική Οδοντιατρική

ΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Η οδοντικός καθαρισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος υπερήχων απομακρύνει από τις οδοντικές επιφάνειες τις εναποθέσεις οδοντικής μικροβιακής πλάκας και τρυγίας, ή αλλιώς πέτρας.
Μετά την απομάκρυνση των εναποθέσεων αυτών, η στίλβωση των δοντιών με μία ειδική αδρόκοκκη πάστα για την αφαίρεση των χρωστικών που εναποτίθενται στα δόντια (λόγω κατανάλωσης κρασιού, καφέ και καπνίσματος) είναι απαραίτητη.

Η χρονική διάρκεια του καθαρισμού ποικίλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα των εναποθέσεων της πέτρας και των χρωστικών στις οδοντικές επιφάνειες αλλά και από τον αριθμό των δοντιών του ασθενή.

Ίσως για 1-2 μέρες μετά τον καθαρισμό να εμφανίζεται μία μικρή ευαισθησία, κυρίως σε ψυχρά ερεθίσματα.
Ο καθαρισμός μαζί με τον τυπικό έλεγχο της στοματικής μας κοιλότητας (check-up) επιβάλλεται να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία καθαρίζονται από τον θεράποντα οδοντίατρο. Τα διαστήματα αυτά δεν πρέπει να είναι αραιότερα του ενός χρόνου.

ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Η φθορίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία μετά τον οδοντικό καθαρισμό εφαρμόζεται φθόριο σε μεγάλη συγκέντρωση επάνω στις οδοντικές επιφάνειες (είτε σε μορφή τζελ με δισκάρια μίας χρήσης, είτε σε μορφή βερνικιού).
Μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι η φθορίωση εφαρμόζεται μόνο σε παιδιά και νεαρούς εφήβους για πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου της τερηδόνας.
Τα τελευταία χρόνια όμως, η φθορίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε κάθε ασθενή, είτε για μείωση της τερηδονογόνου δραστηριότητας των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας, είτε για μείωση της ευαισθησίας στα ψυχρά ερεθίσματα αμέσως μετά τον καθαρισμό. Μία ακόμη ένδειξη της φθορίωσης σε ενήλικες είναι η εφαρμογή της σε ασθενείς που θα προβούν σε λεύκανση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα έντονης ευαισθησίας κυρίως των προσθίων δοντιών τους.

Results you can trust

Changing Lives One Smile At A Time!
Before ImageAfter Image
Before ImageAfter Image