Αισθητική Οδοντιατρική

Οδοντική Λεύκανση

Όλοι επιθυμούμε λευκά δόντια και αστραφτερό χαμόγελο! Η λεύκανση είναι ένας τρόπος για να τα αποκτήσουμε!
Με τον οδοντικό καθαρισμό και τη στίλβωση, αφαιρούνται από την οδοντική επιφάνεια οι εξωτερικές χρωστικές, οι οποίες εναποτίθονται λόγω των συνηθειών του ατόμου (διατροφή, καφές, κάπνισμα κλπ). Οι εσωτερικές χρωστικές, αυτές που βρίσκονται στη δομή του δοντιού και καθορίζουν το χρώμα του, διασπώνται με την επίδραση του λευκαντικού παράγοντα, με αποτέλεσμα το χρώμα του δοντιού να γίνεται πιο λευκό.
Η δραστική ουσία στο λευκαντικό παράγοντα, είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου.

Υπάρχουν δύο τρόποι λεύκανσης:

♦ Λεύκανση στο ιατρείο
Η λεύκανση εφαρμόζεται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου. Η επίσκεψη διαρκεί 1-1,5 ώρα. Ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με λευκότερα δόντια. Για διατήρηση του αποτελέσματος είναι δυνατό στη συνέχεια, ο ασθενής να εφαρμόζει σε αραιά χρονικά διαστήματα λεύκανση στο σπίτι.

♦ Λεύκανση στο σπίτι
Γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή, στο σπίτι του, αλλά πάντα με την αρωγή και επιτήρηση του οδοντιάτρου του. Ο ασθενής προμηθεύεται από τον οδοντίατρο του, τα εξατομικευμένα μαλακά ναρθηκάκια του και το λευκαντικό υλικό. Η εφαρμογή γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου (6-8 ώρες), καθημερινώς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο εξαρτάται από:
-Το παρόν χρώμα των δοντιών
-Το τελικό χρώμα των δοντιών που πρέπει να επιτευχθεί
-Το ρυθμό αντίδρασης των δοντιών στο λευκαντικό υλικό
Ο ασθενής είναι σε θέση να παρατηρεί και να ελέγχει μόνος του την εξέλιξη στο χρώμα των δοντιών του.
Τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου λεύκανσης είναι τα ίδια με αυτά της λεύκανσης του ιατρείου, μόνο που χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθούν.

Before ImageAfter Image

Πολύ σημαντικό είναι:

♦ Πριν τη λεύκανση να γίνει ένας πολύ καλός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών
♦ Πιθανή ύπαρξη εστιών μόλυνσης (χαλασμένα δόντια, ρίζες κλπ) πρέπει να θεραπεύονται
♦ Να ασκείται εξαιρετικά επιμελημένη στοματική υγιεινή από τον ασθενή στο σπίτι καθόλη τη διάρκεια της λεύκανσης, αλλά και στη συνέχεια
♦ Να περιοριστούν ορισμένες συνήθειες όπως κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρασιού, καφέ, τσιγάρου, μαύρου τσαγιού και άλλων τροφών που περιέχουν έντονες χρωστικές, για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα της λεύκανσης.

Σε περιπτώσεις πολύ έντονων κίτρινων δοντιών, ή έντονων δυσχρωμιών, για καλύτερα αποτελέσματα, είναι πιθανή η εφαρμογή και των δύο τρόπων λεύκανσης.

Before ImageAfter Image

Όψεις Σύνθετης Ρητίνης

Σε ασθενείς όπου τα πρόσθια δόντια εμφανίζουν αισθητικά προβλήματα λόγω καταγμάτων, τερηδόνας, φθορίασης, αλλά και σε δόντια που είναι μικρότερα σε μέγεθος από το κανονικό, στραβά ή παρουσιάζουν κενά μεταξύ τους, είναι δυνατό ο οδοντίατρος να βελτιώσει την εικόνα και την αισθητική τους με όψεις από σύνθετη ρητίνη.

Σε κάποιες των περιπτώσεων χρειάζεται να αφαιρεθεί μία μικρή ποσότητα οδοντικής ουσίας και σε κάποιες άλλες τα δόντια παραμένουν ακέραια. Ο οδοντίατρος «κτίζει» το δόντι με το υλικό και το διαμορφώνει στο επιθυμητό χρώμα, σχήμα και μέγεθος.

Η αισθητική του χαμόγελου βελτιώνεται σε μόλις μία επίσκεψη στον οδοντίατρο και τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό. Το κόστος είναι μικρότερο από τις αντίστοιχες όψεις από πορσελάνη. Το αρνητικό είναι ότι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες, με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις συνήθειες του ατόμου υπόκειται αλλοίωση στο χρώμα του, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητικά το αποτέλεσμα. Σε τέτοια περίπτωση, είναι δυνατό να κατασκευαστούν εκ νέου.

Mock-up

Το στάδιο αυτό προηγείται της κατασκευής των όψεων πορσελάνης, με σκοπό να αναπαραστήσει, εντός του στόματος του ασθενή, το τελικό αποτέλεσμα της τοποθέτησης των όψεων πορσελάνης. Είναι μία συντηρητική διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί την παρασκευή των δοντιών. Ακρυλικό υλικό, τοποθετείται πάνω στην επιφάνεια των υφιστάμενων δοντιών, για να μιμηθεί αισθητικά το αποτέλεσμα που θα προσφέρουν οι τελικές αποκαταστάσεις, έτσι όπως το φαντάζονται ο οδοντίατρος, ο οδοντοτεχνίτης αλλά και ο ίδιος ο ασθενής, αλλά και όπως μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τις λειτουργικές συνθήκες και ανάγκες του ατόμου. Σε αυτό το στάδιο, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει να γίνουν μικροαλλαγές και διορθώσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Είναι μία σύντομη, απλή και οικονομική διαδικασία, η οποία βοηθά τον οδοντίατρο και τον οδοντοτεχνίτη να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα στον ασθενή, αλλά και τον ίδιο τον ασθενή, να είναι σίγουρος για την επιλογή του και την τελική αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελού του.

Before ImageAfter Image

Όψεις Πορσελάνης

Οι όψεις από πορσελάνη κατασκευάζονται για τον ίδιο σκοπό όπως και οι όψεις σύνθετης ρητίνης. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να αφαιρεθεί πάρα πολύ μικρή ή και καθόλου οδοντική ουσία (αδαμαντίνη), μόνο από την προστομιακή επιφάνεια των δοντιών.

Οι όψεις αυτές απαιτούν 2 επισκέψεις στον οδοντίατρο. Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται η προετοιμασία των δοντιών και η λήψη των αποτυπωμάτων. Ακολουθεί το εργαστηριακό στάδιο όπου ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει τις όψεις πορσελάνης στο επιθυμητό σχήμα, μέγεθος και χρώμα. Στην επόμενη επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται η συγκόλλησή τους.

Αν και το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες όψεις από σύνθετη ρητίνη, εντούτοις υπερέχουν αισθητικά και ο μέσος όρος ζωής τους είναι μεγαλύτερος.

Ολοκεραμικές στεφάνες

Οι στεφάνες αυτές είναι ολικής κάλυψης και αποτελούνται μόνο από κεραμικό, δηλαδή πορσελάνη και δεν έχουν στο εσωτερικό τους καθόλου μεταλλική ενίσχυση.

Έχουν πολύ υψηλή αισθητική και προτιμούνται κυρίως για την αποκατάσταση προσθίων δοντιών γιατί σε αυτά τα δόντια δεν ασκούνται τόσο μεγάλες δυνάμεις μάσησης όσο στα οπίσθια.

Προτιμώνται έναντι των όψεων, όταν στα δόντια αυτά υπήρχε ήδη στεφάνη ή γέφυρα η οποία χρειάζεται αλλαγή, όταν η απώλεια της οδοντικής ουσίας είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί να αποκατασταθεί με όψεις αλλά και σε εκείνες των περιπτώσεων όπου το αισθητικό πρόβλημα είναι πολύ έντονο και δεν μπορεί να βελτιωθεί με τις κεραμικές όψεις.

Before ImageAfter Image