Προληπτική Οδοντιατρική

Οδοντικός Καθαρισμός

Ο οδοντικός καθαρισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος υπερήχων απομακρύνει από τις οδοντικές επιφάνειες τις εναποθέσεις οδοντικής μικροβιακής πλάκας και τρυγίας ή αλλιώς πέτρας.

Μετά την απομάκρυνση των εναποθέσεων αυτών, η στίλβωση των δοντιών με μία ειδική αδρόκοκκη πάστα για την αφαίρεση των χρωστικών που εναποτίθενται στα δόντια (λόγω κατανάλωσης κρασιού, καφέ και καπνίσματος) είναι απαραίτητη.

Η χρονική διάρκεια του καθαρισμού ποικίλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα των εναποθέσεων της πέτρας και των χρωστικών στις οδοντικές επιφάνειες αλλά και από τον αριθμό των δοντιών του ασθενή.

Ίσως για 1-2 μέρες μετά τον καθαρισμό να εμφανίζεται μία μικρή ευαισθησία, κυρίως σε ψυχρά ερεθίσματα.

Ο καθαρισμός μαζί με τον τυπικό έλεγχο της στοματικής μας κοιλότητας (check-up) επιβάλλεται να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία καθαρίζονται από το θεράποντα οδοντίατρο. Τα διαστήματα αυτά δεν πρέπει να είναι αραιότερα του ενός χρόνου.

Before ImageAfter Image

Φθορίωση

Η φθορίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία μετά τον οδοντικό καθαρισμό εφαρμόζεται φθόριο σε μεγάλη συγκέντρωση επάνω στις οδοντικές επιφάνειες (είτε σε μορφή τζελ με δισκάρια μίας χρήσης, είτε σε μορφή βερνικιού).

Μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι η φθορίωση εφαρμόζεται μόνο σε παιδιά και νεαρούς εφήβους για πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου της τερηδόνας.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η φθορίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε κάθε ασθενή, είτε για μείωση της τερηδονογόνου δραστηριότητας των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας, είτε για μείωση της ευαισθησίας στα ψυχρά ερεθίσματα αμέσως μετά τον καθαρισμό. Μία ακόμη ένδειξη της φθορίωσης σε ενήλικες είναι η εφαρμογή της σε ασθενείς που θα προβούν σε λεύκανση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα έντονης ευαισθησίας κυρίως των προσθίων δοντιών τους.

Προληπτικές Εμφράξεις Οπών και Σχισμών

Οι προληπτικές εμφράξεις γίνονται στα οπίσθια δόντια αλλά και στα πρόσθια, κυρίως όταν αυτά έχουν έντονη ανατομία. Είναι καλύτερο να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ανατολή των δοντιών στον φραγμό, ούτως ώστε να μην είναι προσβεβλημένα τα δόντια από την τερηδόνα.

Οι εμφράξεις αυτές γίνονται με σύνθετη ρητίνη, υλικό και των συνηθισμένων σφραγισμάτων, μόνο που αυτό το υλικό είναι σε ρευστή μορφή, διάφανο ή άσπρου χρώματος.

Είναι μία απλή, εύκολη και οικονομική διαδικασία, η οποία προστατεύει τα δόντια των παιδιών, των εφήβων αλλά και των ενηλίκων και προλαμβάνει τη μελλοντική εμφάνιση τερηδόνας.

Εκπαίδευση Στοματικής Υγιεινής

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του οδοντικού καθαρισμού, γίνεται εκπαίδευση του ασθενή στη σωστή εφαρμογή στοματικής υγιεινής από την ίδια την οδοντίατρό μας.

Τα μέσα που χρησιμοποιούμε είναι:
♦ Επίδειξη του τρόπου βουρτσίσματος σε μοντέλα αναπαραγωγής της στοματικής κοιλότητας
♦ Επίδειξη ειδικής ταινίας μικρού μήκους
♦ Επίδειξη εντός της στοματικής κοιλότητας του ασθενή
♦ Εφαρμογή από τον ίδιο τον ασθενή για την εμπέδωση των οδηγιών

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συχνότητα, τη διάρκεια αλλά και τον τρόπο του βουρτσίσματος καθώς επίσης και στη χρήση συμπληρωματικών μέσων στοματικής υγιεινής (μεσοδόντια βουρτσάκια, οδοντικό νήμα κλπ).