Εμφράξεις Σύνθετης Ρητίνης (σφραγίσματα)

Εμφράξεις Σύνθετης Ρητίνης (σφραγίσματα)

Η νόσος της τερηδόνας προκαλεί κοιλότητες-τρύπες στις επιφάνειες των δοντιών. Η νόσος της τερηδόνας για να προληφθεί, επιβάλλει την εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής, επαρκή πρόσληψη φθορίου και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ούτως ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ζάχαρης. Η θεραπεία της, εκτός από τα προαναφερθέντα, χρήζει και αποκατάσταση της κατεστραμμένης οδοντικής ουσίας. Η πιο συνηθισμένη αποκατάσταση είναι η έμφραξη, δηλαδή το σφράγισμα.

Παλαιότερα, ήταν πολύ διαδεδομένα τα σφραγίσματα από αμάλγαμα (κοινώς «μαύρα»). Αν και τα σφραγίσματα αυτά έχουν καλή αντοχή στις δυνάμεις της μάσησης, εντούτοις έχουν ουσίες που πιθανό να είναι βλαβερές για τον οργανισμό, συνήθως είναι μεγάλα σε μέγεθος και με περιορισμένη αισθητική.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία τάση για αφαίρεση λιγότερης οδοντικής ουσίας κατά το σφράγισμα αλλά και μια στροφή προς το αισθητικά πιο όμορφο. Για αυτό και έγιναν ευρέως διαδεδομένα τα σφραγίσματα από Σύνθετη Ρητίνη. Είναι ένα πολυμερές υλικό, βιοσυμβατό και αισθητικά αποδεκτό. Η εφαρμογή του στο δόντι είναι γρήγορη και λόγω της δυνατότητας επιλογής του χρώματος ταιριάζει πλήρως με το χρώμα του φυσικού δοντιού. Διαμορφώνεται με βάση την ανατομία του δοντιού και έτσι δεν είναι δυνατή η διάκρισή του από το φυσικό δόντι.

Πλέον τα «λευκά σφραγίσματα», τα εφαρμόζουμε τόσο στα πρόσθια όσο και στα οπίσθια δόντια, αλλά και στην αντικατάσταση των παλαιών «μαύρων σφραγισμάτων».