Θεραπεία Ουλίτιδας / Περιοδοντίτιδας

Θεραπεία Ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και έχει ως αιτιολογικό παράγοντα την εναπόθεση πλάκας και πέτρας στις επιφάνειες των δοντιών. Τα ούλα έχουν την εξής χαρακτηριστική εικόνα: είναι διογκωμένα, πιο κόκκινα από το κανονικό, προκαλούν πόνο και έχουν την τάση να αιμορραγούν τόσο κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος όσο και αυτόματα. Η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ταλαιπωρώντας τον ασθενή.

Η θεραπεία της ουλίτιδας βασίζεται στη λεπτομερή απομάκρυνση της πέτρας και της πλάκας. Οπότε, δίνεται έμφαση στον επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο και στην άσκηση εξαιρετικής στοματικής υγιεινής στο σπίτι από τον ασθενή. Συμπληρωματικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια στοματικά διαλύματα και τζελ με φαρμακευτικές ουσίες που βοηθούν στη θεραπεία της νόσου, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ουλίτιδα επηρεάζεται και από εξωστοματικούς παράγοντες, όπως είναι το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, ακόμα και η λήψη φαρμάκων συγκεκριμένων κατηγοριών.

Ιδιαίτερη φροντίδα και ειδική και άμεση αντιμετώπιση χρήζει η ελκονεκρωτική ουλίτιδα, μία κατάσταση πολύ πιο σοβαρή και επώδυνη.

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα είναι νόσος των περιοδοντικών ιστών και αποτελεί επέκταση της μη θεραπευμένης ουλίτιδας, από τα ούλα στο οστό που περιβάλλει τα δόντια.
Προκαλεί πόνο, αιμορραγία των ούλων, μακροπρόθεσμα απώλεια του ύψους του οστού, αποκάλυψη της ρίζας των δοντιών, ευαισθησία στο παγωμένο και όχι μόνο, κινητικότητα των δοντιών και τέλος την απώλειά τους.

Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου, τόσο καλύτερη η πρόγνωσή της. Μπορεί να γίνει αναχαίτηση της εξέλιξης της νόσου, αλλά ποτέ δεν μπορούν οι περιοδοντικοί ιστοί να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Στα αρχικά στάδια της θεραπείας συμπεριλαμβάνεται ο οδοντικός καθαρισμός και η ριζική απόξεση, ο καθαρισμός δηλαδή της πέτρας από την επιφάνεια των ριζών των δοντιών (κάτω από τα ούλα). Παράλληλα με τη λεπτομερή εφαρμογή στοματικής υγιεινής στο σπίτι, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά προϊόντα χλωρεξιδίνης. Αν επέλθει κατάσταση υγείας στους ιστούς, η θεραπεία κρίνεται επιτυχής και ο ασθενής μπαίνει σε πρόγραμμα διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος. Αν η συντηρητική θεραπεία κριθεί μη επιτυχής, τότε επιβάλλεται η εφαρμογή χειρουργικής θεραπείας σε συνεργασία με ειδικό-περιοδοντολόγο.